Miljöskandal när Vattenfall fick rätt vid Akkats kraftverk

Miljödomstolen har gett Vattenfall klartecken att bygga om vid Akkats kraftverk. Det är självklart mycket bra att dom satsar på att effektivisera och förbättra våra befintliga vattenkraftverk i stället för att bygga ut mera. Den tanken applåderar jag och ställer mig helt bakom.

Dock är det så att den tekniska utrustningen byts ut och en helt ny vattenväg ska bildas. Detta göra att Länsstyrelsen anser att Akkatsbygget blir ett nybygge, jag håller med Länsstyrelsen.

Men det är konstigt att ett stort vattenkraftbolag som Vattenfall anser sig vara miljömedveten inte satsar, eller ens tänker, på att försöka hjälpa till med att återskapa det tidigare harr- och örings bestånd som funnit innan Akkats kraftverksstation byggdes.

När till och med Länsstyrelsen miljöexperter blir nertryckta av miljödomstolen så visar det att det finns ett stort utbildningsbehov hos de personer som sitter och dömer kring miljö- och vattendomar. Jag måste anta att det endast har med kompetens att göra, och inte arrogans som en del vill mena.

Bland annat så kan man fundera kring varför det inte krävdes någon säkerhetsutredning och rapportering av olje- och kemikalieanvändning. Detta skall göras enligt miljöbalken som trätt i kraft 1999. Det skall vara självklart att titta på de bestämmelser som rör säkerheten kring bland annat oljeutsläpp och kemikalie användning.

Faktum är att det har läckt olja tidigare vid Akkats, men det finns ingen dokumentation från Vattenfall om detta. Även i detta fall brast det hos miljödomstolen, inga sådana krav ställdes.

Men det kännas ännu kostigare att Vattenfall som ska vara ett modernt och miljömedvetet företag vill bedömas efter en lag som gällde för 50 år sedan. Idag vet vi mera, idag vet Vattenfall också mera, vilket rimligtvis borde innebära att vi agerar efter det.

Skulle vi handla som vi gjort förut så skulle alla singlar av det manliga könet springa med träklubbor i handen på nattklubbarna och klubba ner den tjej som man villa bjuda på frukost dagen efter. Hela samhället har gott framåt. Vi följer nya rön, regler och lagar. Men tydligen så behöver alltså inte vattenkraften göra det.

Detta är ett stor förlust för naturen i och ovan vattnet.

Här hittar du artikel i Norrbottens Kuriren.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge