Artikel i Norrbottens Kuriren: Sportfiske ska vässa turismen

Boden har alla möjligheter att utveckla sportfisket. Laxfisket nedanför kraftstationen är pärlan. Bygdemedel söks för en försiktig första satsning.

- Jättebra. Men mer pengar behövs, säger Robert Westin, företagare i sportfiskebranschen.

Sportfiske pekas ut som ett utvecklingsområde inom turistnäringen i Boden. Fisket som bedrivs nedanför Bodens kraftstation med lax och öring som främsta fiskar rankas av många som ett av Sveriges bästa vatten inom genren.

En arbetsgrupp med olika intressenter - kommunala, sportfiskeklubben Börstingen och Arctic Fishing - har tagit fram ett förslag för att skapa en bättre bas för sportfisket. Laxparadis besöktes.

Därvidlag genomfördes en studieresa till laxparadiset Älvkarleby vid Dalälven.
- Där omsätter man cirka 25 miljoner kronor, berättar Robert Westin när vi sitter vid Luleälven nedanför kraftverksdammen längs den sträcka som Arctic Fishing arrenderar. I hela Dalälven ligger omsättningen för fisketurismen på 50 miljoner kronor. Laxfisket är stora dragaren, men det är också mycket gädd- och gösfiske.

De nivåerna kanske inte Luleälven kan nå. Men möjligheterna till ökat sportfiske kan vässas betydligt. Behoven för Luleå älv inom Boden gäller främst infrastrukturen.
- Bättre vägar. Och renhållningen är ett stort problem redan i dag och blir större om fler fiskare kommer hit.

Toaletter måste till och även sopinsamling. Där föreslår arbetsgruppen att två WC-byggnader uppförs på södra sidan av älven jämte en sopstation.

Fiskekontor
Ett fiskekontor bör byggas för fångsrapportering, försäljning och annan service. Det ska ligga på norra sidan älven, vid reningsverket.

Landfisket nedanför kraftstationen är mest intressant ner till den så kallade Övre överskeppningen mellan Svedjebron och Sävast.
- Ovanför dammen går ingen lax upp. Men mellan dammarna, exempelvis Boden och Vittjärv, finns grov gädda, stor sik och harr av medelstorlek. Där finns en jättestor potential.
Detta första projekt med investeringar på 1,3 miljoner kronor är jätteviktig, understryker Robert Westin.

- En bra start. Visst är 1,3 miljoner litet futtigt, men jag vet att det är jättedyrt att fixa till exempelvis vägar. På sikt vill jag se en ännu större satsning och jag vet att de tankarna finns. Att komma hit har tagit lång tid, men kommunen ska ha en stor eloge för det som gjorts nu.

Fisketurismen ligger efter i Norrbotten jämfört med övriga landet.
- Ibland får man känslan att vi här uppe vill ha vattnen för oss själva. Turismen är dessutom en ung bransch här.

Kommunen söker bygdemedel hos länsstyrelsen för att få börja investeringarna i Boden.

Källa: http://www.kuriren.nu/

Länk till artikeln

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge