Kraftverk hotar Arjeplogsströmmarna

Arjeplog Allmänningsdelägare har sökt tillstånd hos miljödomstolen för att bygga ett nytt minikraftverk vid Arjeplogsströmmarna. Det nya kraftverket skulle ta en del av det överskottsvatten som är viktigt för det fina fisket i strömmarna (stor öring, harr, sik). Kraftverket beräknas producera 3,9 GWh per år vilket motsvarar uppvärmningen av mindre än 200 villor.

Andelen förnybar energi som det nya kraftverket skulle bidra med till samhället är alltså ganska obetydlig om man jämför med hur ett försämrat fiske i strömmarna skulle påverka Arjeplog och bygdens lokala inkomster genererade från sportfisket. Kommunstyrelsen har nyligen ställt sig positiv till kraftverksplanerna.

I och med att ekologin och biologin i och kring Arjeplogströmmarna försämras kraftigt så innebär det att produktionen av knott- och mygglarver minskar med flera 1000 procent. Det finns ett antal undersökningar som bevisar detta.

Detta medför också i sin tur att skogsfågel produktionen i området också minskar stort. Som många vet så så är bla Orr- och Tjäderkycklingarnas enda föda under första uppväxtveckan mygg och knott. Dom får ingen mat och svälter ihjäl helt enkelt.

En vattenkraftsutbygnad innebär stora ekologiska och biologiska skador i och kring det vatten som byggs ut.

Så frågan är: Är det värt att förstöra allt detta när elproduktionen endast ger el till 200 normalstora villor?!

Svaret är enkelt: NEJ, det är det inte.

Vad som också är märkligt är att Piteå Tidningen vägrat att göra ett repotaget om detta. Mina egna spekulationer säger att det "kanske" beror att den på nya chefen för tidningen är i kommunledningen för Arjeplog?! En reporter var tvungen att göra en egen insändare för att det skulle skrivas något alls i ämnet!!!!

En företrädare för kommuen påstog bla att varför Kommunstyrelsen i Arjeplog ställt dig positiv är för att det inte finns något allmänt motstånd mot detta?!

Hjälp till och bevisa att dom har fel. Jag vet att det finns ett stort allmänt motstånd mot att bygga ut Arjeplogströmmarna.

Du protesterar mot utbyggnadsplanerna genom att skriv under denna namninsamling: http://www.namninsamling.com/site/get.asp?Arjeplogsstrommarna


MVH Robert Westin

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge