Skall vi ha kvar Allemansrätten?

Du använder dig av allemansrätten när du går en promenad, paddlar kajak eller sitter på en sten och tänker. Allemansrätten är en unik möjlighet för oss alla att röra oss fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Alltså inte störa – inte förstöra.

Ovanstående stycke är saxat direkt från Naturvårdsverkets portal om Allemansrätten. Allemansrätten innebär kort att vi kan vistas i naturen. Grundförutsättningen är just ”inte störa – inte förstöra”.

Allemansrätten är inskriven i en av Sveriges fyra grundlagar (2 kap. 18 § regeringsformen). Allemansrätten är ingen direkt lag som berättar vad som är tillåtet och inte. Men det finns lagar som omgärdar Allemansrätten och berättar hur, vad och när vi får vistas i naturen.

Ett exempel är att vi får visas på någons mark under 24 timmar så länge vi inte stör en privatperson eller det den personen som gör. Har dom en hästhage med hästar i får vi inte slå upp ett tält.

Vi får inte störa en verksamhet. Exempel: Vi får inte gena över en äng med mjölkkor på. Vi får inte störa ett turistföretag som genomför en aktivitet med gäster, oavsett som det är turistföretagets mark eller inte. Vi får inte hugga ner träd på någon annans mark.

Allt ovan är dock ok om vi fått medgivande från privatpersonen, bonden turistföretaget eller skogsmarksägaren.

Personligen så anser jag att vi skall göra allt för att få behålla Allemansrätten. Då kanske du funderar på varför jag ställer frågan i rubriken?

Så här är det – Det finns några lobbyorganisationer som jobbar för att få bort Allemansrätten. Vissa av dom är rätt så starka. Anledningen till detta är att det finns för många personer idag inte respekterar vad Allemansrättens innebörd. Tyvärr så kan vi konstatera att det tex skräpas ner otroligt mycket inom vissa fjällområden.

Andra personer tar helt enkelt en markplätt efter en sjö eller en älv och gör det till ”sin” båtplats, utan att fråga markägaren eller utan att respektera en förening eller ett företag.

Vissa fiskar hårt, både med spö och nät. Sedan passar dom på att lämna flera sopsäckar med skräp efter sig. Vi får inte glömma det utbredda tjuvfisket och i viss mån också tjuvjakten som sker i fjäll-, skogs och kustområdena.

Jag har själv också upplevt Allemansrättens baksida. Nere vid Luleälven, på sträckan som jag arrenderar, har jag fått plocka upp efter husbilar, husvagnar och tältande personer. Vissa är bra, dom lämnar inget efter sig.

Men tyvärr så finns det dem som, till och med, tömmer sina latriner direkt på marken just innan dom skall åka. Vi pratar om 100 meter från där andra står och sportfiskar.

Detta är bara några av anledningarna till att beslutsfattare och politiker börjar att lyssna på dessa lobbyorganisationer. Jag tror inte att Allemansrätten kommer att försvinna. Men risken är stor att det kan bli inskränkningar som kommer bla att innebära att vi kan säga tack och gonatt till kaffet som vi kokar på läger älden eller på stormköket vi använder i fjällen.

Det finns bara ett sätt för oss för att få behålla Allemansrätten som det ser ut idag. Alla som nyttjar naturen måste börja respektera Allemansrätten, då enkelt är det.

Vad tycker du?


Med vänlig hälsning
Robert Westin

LÄS MERA:

* Allemansrätten:
http://www.allemansratten.se

* Miljöbalken:
http://www.naturvardsverket.se/sv/Lagar-och-andra-styrmedel/Lag-och-ratt/Miljobalken/

* Vad säger lagen:
http://www.naturvardsverket.se/sv/Lagar-och-andra-styrmedel/Lag-och-ratt/Miljobalken/

Kommentarer

Erik. sa…
Jag äger ingen mark och nyttjar allemansrätten väldigt mycket. Lämnar inga spår efter mig och plockar upp efter andra.

Men det borde kosta att nyttja rätten.

2000-3000 för svenska medborgare.
10000-20000 tusen för besökare.
bryter man mot de förordningar som finns ska dryga böter ges.

Idag ser det förjävligt ut på populära områden, och en trend jag sett är att våra grannar nyttjar rätten förbi vad som är tillåtet.
I deras egna länder hade de inte ens haft den möjligheten. Det handlar om en kultur och tradition som inte ens vi svenskar har kvar.
av 100 pers. så missköter sig minst hälften. Så vidrigt är det.

Ta bara denna sommar ... varför ska alla svenska ungdomar ut och elda när det inte regnat på månader.
Är de dumma i huvudet och helt okunniga... Eller skiter de i vad som kan hända ???
Efter kommentarer som "jag vet att man inte får elda här, men vi är på en strand... och jag är beredd att ta risken att det börjar brinna," så bedömer jag att de är ointelligenta idioter som skiter i allt.
Erik, tyvärr så ligger det en hel del i det du beskriver ang ungdomarna. Jag kanske är blåögd, men jag hoppas att det handlar om okunnighet och inte ignorans.

MVH Robert W

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge