Nya lekbottnar i Kalixälv och Torneälv

Fiskevårdsprojektet i Kalixälven och Torneälv har under sommaren 2009 inneburit att det tillskapats 209 nya lekbottnar i Kalixälvens vattensystem. Totalt handlar det om 2 300 kvadratmeter lekbottnar i sex olika biflöden. De här positiva siffrorna framgår av en rapport från projekt Surenaka, som är ett treårigt vattenvårdsprojekt, finansieras av Europeiska fiskerifonden, Naturvårdsverket och statliga fiskevårdsanslag.

Förutom nya lekområden har restaureringsarbetet inneburit att älvsystemet fått 80 000 kvadratmeter nya uppväxtområden.

Flera vattendrag har inventerats och tillstånd har sökts om att återställa dessa under 2010.

Projektet Surenaka är fortsättningen på projektet "Levande Vatten" där huvudsyftet var att genom lekbotten återställning för den hotade vilda havsöringen i Kalix- och Torneälv. "Levande Vatten" tog slut 2007 och Surenaka tog sedan vid sommaren 2008.

Projektet Levande Vatten
Levande Vatten bygger på en förstudie från 2004 som visade att det fanns ett stort behov av återställning i Kalixälv. Under två år återställdes 9 st biflöden till Kalixälv och över 51 000 m² uppväxtområden med 277 lekbottnar. Detta gav ett livsviktigt tillskott av biotop för Kalixälvs öringbestånd. Förhoppningarna är att öringbeståndet nu kommer att växa och att öringarna skall trivas i de återställda miljöerna.

Projektet Surenaka
Syftet är det samma som projektet Levande Vatten, dvs att återställa ännu mer av vattendragen i Kalix- och Torneälvs systemen. Men nu tillkommer flera nyskapande insatser såsom lekinventeringar och "Pitt tag" undersökningar.

"Pitt tag" är en liten sändare som man sätter in i fiskens buk. När den sedan kommer i närheten av en "pitt tag antenn" så registreras fisken. På sätta sätt kan dom följa öringarna för att få mycket värdefull information.

Läs mera om Surenaka här: 1
Läs mera om Surenaka här: 2

Sportfiskarna har fått uppdrag som projektledare för projektet. Glenn Douglas hos Sportfiskarna i Luleå kommer att vara projektledare för projekt Surenaka under 2009-2010.


MVH Robert Westin

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge