Falska argument från Vattenkraften

En utbyggnad av vattenkraften är ett hot mot sportfisketurismen. Det hävdar Sveriges sportfiske- och fiskevårdförbund (Sportfiskarna) som är orolig över debatten om att vattenkraften behöver byggas ut.

I kväll arrangeras ett seminarium på Naturbruksgymnasiet i Kalix med temat "vattenkraftshotet och hållbart nyttjande av strömmande vatten".

Enligt Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas samorganisation, påstår kraftbolagen och deras medlemsorganisation Svensk energi, tillsammans med Svenska kraftnät, att vattenkraften måste byggas ut för att:

1. Klara vindkraftsregleringen.
2. Klara elkonsumtionen i Sverige.
3. Hjälpa till med klimatarbetet i Europa (export av förnybar el till kolkraftsländer).

"Falska argument"

- Vi menar att detta är fel och bygger på falska argument, säger Christer Borg och hänvisar till olika källor.

Älvräddarna köper heller inte argumentet om en framtida "energikris". De anser att det räcker med att nyttja de befintliga vattenkraftverken effektivare genom att investera i dem.

- Däremot vill vi inte bygga ut mera i de redan utbyggda älvarna. Vi vill restaurera dessa, vi kan påvisa att det går. Dessutom finns det ett riksdagsbeslut från 2006 om att det ska byggas fiskvägar i utbyggda kraftverk. Nu finns det väldigt få som har fiskvägar, säger Christer Borg.

Älvräddarna påstår också att forskning visar att det kan skapas mellan 4 000-10 000 fler sysselsatta i glesbygden om bland annat fisketurismen tas tillvara.

- Dessutom kommer bolagen få mellan tre och fem terawattimmar gratis fram till 2030 på grund av ökat regn, säger Christer Borg.


Källa: NSD:se

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge