Info från FörTur: Turismnäringens betydelse för ekonomi & sysselsättning i Sverige

FörTur (Föreningen Turism i Sverige) jobbar för att utveckla och tydliggöra turismen och dess effekt för medborgare och beslutsfattare. Här kommer ett lite äldre pressmeddelande om jag hittade i min dator idag. Men det är ändå värt att lägga ut det.
Under 2008 ökade turismnäringen i Sverige sin totala omsättning med 6,3 procent till drygt 244 miljarder kronor. Turismnäringens exportintäkter, det vill säga vad utländska besökare spenderar i Sverige, ökade med 8,4 procent och är numera 90,9 miljarder kronor. Turisterna bidrog med 13,3 miljarder i moms till staten.

Sysselsättningen inom många traditionella basnäringar ökar inte i samma takt som inom turismnäringen, som bidragit med nästan 27 000 nya heltidssysselsatta sedan år 2000 och är numera 158 936 årsverken.

Sysselsättningen inom turismnäringen har ökat med drygt 20 procent sedan 2000. Det kan jämföras med den totala sysselsättningen i Sverige som växt med cirka sex procent under samma period. Fritids‐ och affärsresenärernas konsumtion fördelar sig på många olika branscher.

Mest pengar lade resenärerna på varuhandel, drygt 97 miljarder kronor. Boende och restaurangbesök stod för drygt 77,7 miljarder kronor. Rese‐ och transportsektorn med intäkter från exempelvis tågbiljetter, flygstolar och hyrbilar stod för nästan 50 miljarder kronor under 2008.

Läs mera på www.fortur.se

När skall beslutsfattare förstå hur viktigt turismen är för Sverige, och då speciellt här uppe där vi bor?! Synen som många bär, tex att sportfisketurismen är en hobbyverksamhet, måste bort.


MVH Robert Westin

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv