Sluta subventionera vattenkraften!

Spara 2 miljarder på onödig och miljöskadlig subvention till vattenkraftbolag! Alliansen har enats i kärnkraftsfrågan och därmed säkrat Sveriges energiförsörjning. Stor satsning ska genomföras på vindkraft och biobränsle. I och med detta finns inte längre några som helst incitament att behålla de miljöskadliga subventionerna till vattenkraftbolagen.

– Subventionerna genom elcertifikatsystemet har visat sig skapa en våg av utbyggnad i små vattendrag som tillför obetydlig mängd energi men ger mycket stor miljöförstörelse, säger Sportfiskarnas ordförande Joakim Ollén.

Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund har i en kartläggning visat att minst ett 50-tal vattendrag över hela landet hotas av vattenkraftsutbyggnad på grund av subventionerna. Denna utbyggnad sker dock utan något nämnvärt bidrag till energitillförseln samtidigt som stora miljöskador uppstår, naturen förstörs och räkningen går till elkonsumenterna.

– Subventionerna till vattenkraften kostar svenska folket i storleksordningen en halv miljard om året. För den fyraårsperiod som nu är aktuell innebär det 2 miljarder extra till kraftbolagen för redan lönsam vattenkraftproduktion. Helt galet, säger Joakim Ollén, ordförande i Sportfiskarna.

I och med att regeringen enats i kärnkraftsfrågan och tryggheten i Sveriges energiförsörjning säkrats bör den småskaliga vattenkraften omedelbart lyftas ut ur elcertifikatsystemet, menar Sportfiskarnas ordförande.

– Det är dags att sluta förstöra värdefulla strömmande vatten och kasta bort elkonsumenternas pengar, rakt i fickan på kraftbolagen, avslutar Joakim Ollén.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge