Flyttade gäddor i storfiskregistret?

Det har skapats ett gäddvatten i södra Sverige som är bra men kommer att bli otroligt bra. Gäddan som sätts ut i denna lilla sjö är inte odlad. Men den är fångad i storryssja från ett annat fiskevatten. Sedan har dom flyttat över dessa krokodiler till en mindre och mera lättfiskade sjö.

Skall dessa gäddor få registreras i storfiskregistret? Dom är ju helt vilda, men inflyttade till ett fiskevatten för att skapa Sverige bästa gäddvatten.

Jag ser inget moraliskt dilemma i detta efter som att vi planterar fisk till höger och vänster i våra tjänar och sjöar. Detta har vi hållit på med under många år i Sverige då människan tex skapat en massa bra karpfiskevatten på samma sätt.

Jag tycker till och med att detta med gäddorna är en kanon idé, synd att inte jag kom på den.

Men skall dessa gäddor få registreras i storfiskregistret?

Håkan Brugård som är ansvarig hos Sportfiskarna för storfiskregistret har svarat på min fundering kring flyttade gäddor och om dom får registreras i storfiskregistret.

"Svaret är kort och enkelt : nej.

Inga storgäddor från sådana sjöar godkänns i Sportfiskarnas Storfiskregistrering. Att börja samla ryssjefångade storgäddor till en mindre sjö är ju mer en kopia av put&take på regnbåge.

För ca 20 år sedan avlöjades en schweitsare som hade köpt levande stora gäddor av yrkesfiskare och planterat in i sin egen lilla sjö.

Sedan spöfångade han en bjässe och anmälde till världsrekord. När han avslöjades så blev rekordet förstås underkänt.

Frågan är väl också om det är försvarligt med så många storgäddor i ett litet vatten? Hur länge räcker maten? När mörtar och andungar har tagit slut så slutar det väl med ett jätteslagsmål där storgäddorna äter varandra?

Detta faller på regeln : underkänns när de inplanterade fiskarna väger över storfiskvikten.För gädda 12 kg."

Tack Håkan för ett bra och tydligt svar.

MVH Robert Westin

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge