C'n'R och Skall vi sälja fisken?

Jag ser ett problem i att ta upp och sälja fisk. Självklar så gör det inget som den lilla bonden (1 person) nätar upp några sikar och säljer dom.

Men vad händer om alla börjar göra lika? Eller vad skulle hända om alla som sportfiskar gädda skulle ta upp all gädda och sedan sälja den? Vi kan ju faktisk göra så, alla vi svenskar har rätt att göra så. Så länge vi deklarerar inkomsten.

Men vad skulle hända, här kommer ett scenario som kanske inte låter så troligt. Men vi tar det i alla fall.

Pga för hårt fiske så blir gäddbeståndet katastrofalt dåligt. Sportfisket blir hårt reglerat. De "bästa" ställena skulle antingen bli utarrenderade eller sålda till högstbjudande eller behålls som enskilt vatten utan att man upplåter fiske genom fiskekort. Detta skulle leda till att ett årskort för att fiska gädda skulle kunna kosta 5000-8000 kr i de bra gäddfiskevattnen.

Det här låter inte så troligt? Eller hur? Eller ….?

Scenariot som jag beskrev ovan är precis det som hänt i Holland och andra Europeiska länder. Utfiskning och miljöförstöring har inneburit att gädd- och gösfisket är dyrt. Dom betalar 800 Euro per år för ett fiskkort i klubbvattnet. Alltså först går dom med i fiskeklubben för att det inte finns något annat alternativ. Sedan köper som ett årskort för 800 Euro.
Varje vår och höst har vi gäster från Holland som kommer till Lule- och Råneälv för att fiska gädda. De är dessa gäster som har berättat detta till mig.

En riktigt stor gädda (en bjässe alltså) i deras klubbvatten (som är ett bra fiskvatten ur holländska perspektiv) är 65-75 cm, ca 2-3 kg.

I våra svenska mått är en gädda på 70 cm inte så speciellt stor. De flesta vana svenska gäddfiskarna reagerar först vi 6.5 kg eller 100 cm och när gäddan stiger över 10 kg då är det en stor fisk.

Vi i Arctic Fishing fiskar alltid 100 % Catch’n’Release på gädda, jag göra det privat och vi gör det då vi guidar våra gäster. Varför kan man fråga?

Så här är det: Våra utländska fiskegäster kräver detta. Tar vi upp en gädda och klubbar den så vänder dom på klacken och kommer aldrig tillbaka. Dom frågar varför vi inte lärt oss något från Europas utfiskningar och miljöförtörningar.

Dom undrar, när vi redan vet vad som hänt i Europa, varför vi inte visar större respekt för naturen. Rätt eller fel? Jag lägger inget värde i detta, men det är så dom ser det.

Jag vill också poängtera att det redan har hänt i Sverige. I Stockholms skärgård finns det områden som är helt tom på gädda, abborre och alla andra fiskarter. Deras yngel överlever inte pga. födobrist. Gädda och abborren är alltså utrotad i dessa områden.

Om jag skulle ha sagt detta för 7 år sedan, att gäddan kommer att utrotas någon stans i Sverige, så skull jag bli inlåst på en psykiatrisk klinik, nyckeln skulle för smältas och sedan kastas bort. Det finns inte en människa som skulle ha trott mig, inte äns jag själv.

När händer detta i norrbotten då? Förhoppningsvis aldrig. Men med en mentalitet där man tror att havet och våra sjöar innehållet oändligt med resursen fisk så är vi kanske inte så långt borta.

Detta är en mentalitet som fortfarande lever hos oss i norrbotten, inte hos alla. Men hos för många personer.

Exempelvis så vet vi att storleken på gäddan som fångas vid fisketävlingen i Kalix går ner, år efter år. Tänk då också på att år efter år så slår dom deltagare antal dvs fler som fiskar, men ändå så går medelstorleken på gäddan ner!

Samma sak gäller för fler gäddtävlingar i länet där man tar upp gäddan. Så när är det vår tur i norrbotten att följa i Hollands och Stockholms fotspår?

Tyvärr så har det redan hänt med den vilda havsöringen här uppe!

Så för mig är Catch 'n' Release en självklarhet om vi alls skall kunna fiska i framtiden. Catch ’n’ Release är inte svaret på fiskevård. Men det är en viktig komponent i den moderna fiskevården i ett fiskevatten där det fiskas.

Gädda Sthlm
http://www.pikereg.se
"Rekryteringsproblem hos Östersjöns kustfiskbestånd":http://www.fiskeriverket.se/download/18.1e7cbf241100bb6ff0b8000381/finfo05_5.pdf

Havsöring Norrbotten
http://www.upplevfiske.info/2008/05/kampanj-ska-rdda-havsringen.html
http://www.bd.lst.se/fiske/default.aspx?propID=10009272
http://www.sr.se/cgi-bin/vasterbotten/nyheter/artikel.asp?artikel=2259451
http://www.bd.lst.se/press/default.aspx?propID=10010587
http://www.sr.se/webbradio/?Type=db&Id=1135252

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge