Glädjande laxfynd i Laisälven (biflöde till Vindelälven)

Laxen i Vindelälven och dess biflöden är på väg att hämta sig. Under hösten har Hushållningssällskapet gjort provfisken i älven och dess biflöde Laisälven vilket gett överraskande fynd av upp till tre årsklasser laxyngel. Vindelälven är en av våra fyra nationalälvar.

Magnus Bidner som jobbar på Hushållningssällskapet i Västerbotten säger att under tio års elfiske har han aldrig fått så här positiva resultat. Det som hänt är inte bara att Magnus hittat laxyngel långt upp i älvsystemen, han har också hittat flera generationer. Det handlar alltså om en rejäl etablering, inte om slumpavkomma från ett par ovanliga långvandrare.

Vi fann två generationer där föräldrarna har vandrat 35 mil uppströms i Vindelälven.

I Laisälven fann Magnus tre generationer av laxyngel.

Det kommer att bli mycket intressant att följa utvecklingen i de här områdena kommande år, speciellt med tanke på att laxuppgången i Vindelälven ser ut att bli den bästa på många år. I slutet av september hade 7800 laxar passerat räknaren i Stornorrfors.

7800 är inte många för en så stor älv, men att laxen är på väg att återhämtar sig här också är tydligt och riktigt glädjande.

Läs också på FiskeJournalen.


MVH Robert Westin

Kommentarer

Anonym sa…
Kul att laxen kan ta sig till Laisälven men en fråga : Hur långt upp i Laisälven hittade man dessa laxar ? Och hur långt skulle laxen rent teoretiskt kunna vandra i Laisälven ?

Tack för en bra blogg!!

Tony
Hej Tony,

Tack för din kommentar.

Ang hur långt upp laxen kan teoretiskt vandra i Laisälven vet jag inte. Men det skall jag kolla upp.

Laxen och öringen fungerar på det sättet att när ett visst lekområde börjar att bli överpopulerat så hittar dom nya ställen.

Generellt är det så att störst går först vid lek. Vilket innebär att den ofta är de mindre exemplaren som får nöjet att hitta nya lekområden. Sedan kommer dessa individer tillbaka till samma lekområdet år efter år.


MVH Robert Westin

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge