Enligt EU så tål vi Svenskar laxens miljögifter bättre än andra

Av någon mycket märklig anledning så anser EU att vi Svenskar och Finländare är mera resistenta mot miljögifter än övriga medborgare i EU.

Sverige och Finland har dispens för att sälja Östersjölax för humankonsumtion trots att laxen innehåller mer miljögifter än EU:s gränsvärden tillåter. Laxen får inte exporteras på grund av de höga värdena miljögifter.

I Danmark för laxen endast säljas till människor säljas hel om den väger 4 kg eller mindre. Väger den mellan 4 kg - 5.2 kg så skall det fetaste partiet på laxen skäras bort innan den läggs ut som människoföda i butiken.

All övrig lax, dvs den över 5.2 kg, mals ner till djurmoder och då till ett pris av ofantliga priset på 74 öre per kg. Jepp, du läste rätt!

Laxen ÄR helt förbjuden att sälja i övriga EU som människoföda pga de höga halterna av miljögifter som finns i laxen. Gravida kvinnor (oavsett om dom kommer från Finland eller Sverige *ironi*) skall inte äta laxen från Östersjön enligt Livsmedelverket.

Den lax som inte säljs (inte får eller inte kan) mals ner till djurföda, så är det. Känns detta som ett bra sätt att förvalta vår vilda lax?! Hej, självfallet inte.

Ca 70 % av all lax som finns i Östersjön kommer från Torne- och Kalix älv. Ca 90 % kommer från våra Norrlandsälvar.

Fundera på detta:
* Om en lax som väger över 5.2 kg fångas i Danmark av danska yrkesfiskare så mals den ner till djurfoder pga för höga dioxiner.
* Om samma lax i stället skulle fångas i Sverige så går den ut i butik för konsumtion till oss Svenskar.

Jag tycker att vi skall öronmärka laxen för sportfisket. Rent samhällsekonomiskt är det dessutom det smartaste. En lax som fångats i ett nät betingar ett pris på ca 10 kr/kg när den säljs på en kaj. En sportfiskad lax är värd 1500kr-3500 kr per kilo.

Om vildlaxen får vandra tillbaks till älvarna, kommer fisketurismen längs älvarna, enligt en studie från Umeå universitet, att generera flera hundra årsarbetstillfällen inom turismnäringen runt dalgångarna i de outbyggda älvarna i norr. Sportfisket fångar färre fiskar (ca 3 % av totala fångsten östersjölax) och därmed är mycket skonsammare mot bestånden än yrkesfiske.

En lax fångad på spö generar ett samhällsekonomiskt värde som är mångdubbellt jämfört med det som generaras inom yrkesfisket. Studier från både USA, Norge, England och Ryssland visar på liknande siffror.

Som exempel kan nämnas Mörrumsån. Det är ett litet vattendrag där det 2006 fångades ca 400 laxar. Fisket i Mörrumsån genererar en omsättning på över 50 miljoner kronor. Det ska jämföras med hela det svenska fisket efter lax i Östersjön som fångar ca 70 000 laxar till ett värde av bara 8 miljoner kr i första led.

Det vore naturligtvis mycket klokare att låta våra vilda laxar att vandra upp i älvarna för att stärka bestånden än att trixa med gränsvärdena för att hålla ett yrkesfiske av mycket liten ekonomisk betydelse under armarna.

Eller vad tycker du?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge