Synpunkter med anledning av slutförhandlingar om vattendom i Bergnäsälven och Storavan-Uddjaur

Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund (Sportfiskarna) lämnar synpunkter kring slutförhandling om vattendom i Bergnäsälven och Storavan-Uddjaur. För Sportfiskarna är miljöfrågorna helt centrala eftersom förbundets hela verksamhet bygger på att det skall finnas livskraftiga fiskbestånd i friska vatten och i en hyggligt orörd naturmiljö med god tillgänglighet för allmänheten. Vi fäster därför stor vikt vid miljömålsarbetet, och får betraktas som både drivande och möjligen även ledande i landet på lokal, praktisk genomförande nivå vad gäller t.ex. kampen mot försurning samt att uppnå miljömålet ”Levande sjöar och vattendrag”.

Bergnäsälven är en del av Skellefteälven. Den ligger mellan storavansutlopp och Bastusel. Enligt gällande vattendom är minimum tappningen 35 m2/sec. Skellefteåkraft vill sänka till 25 m2/sec. Sportfiskarnas farhågor är att en sänkning från nuvarande minimum tappning kommer att påverka den skyddsvärda Bergnäsöringens lekområden i Bergnäsälven på ett negativt sätt. De enda kvarvarande lekområden för Bergnäsöringen är Slagnäsforsen och Bergnäsälven. De övriga ursprungliga lekområdena är överdämda, dom finns inte kvar.

I och med att det är grävt en parallell kanal till Bergnäsälven från utloppet till Bergnäs kraftstation så är risken stor att vandringsmönstret förändras om utflödet (lockströmmen) är större från den konstgjorda kanalen än från Bergnäsälven. Öringen och andra strömlevande arter kommer då att söka sig upp till den konstgjorda kanalen som inte har vare sig lekområden eller uppväxtområden. En lyckad lek blir då omöjligt för de strömlekande fiskarterna.

Under tiden strax efter Bergnäsälvens reglering 1959 räknades över 500 uppvandrande öringar i den då nybyggda laxtrappan. När öringen slutade räknas för ett tiotal år sedan var uppvandringen begränsad till ett drygt femtiotal individer. Det finns självklart också andra arter som blir negativs påverkade av ett mindre flöde.

En annan aspekt är också att det finns en risk att den sjölevande Bergnäsöringen är kraftigt reducerad pga Bergnäsdammen och Storavans utvidgade reglering som kom 1959.

Övriga noteringar från Sportfiskarna
- Fiskeriverket vill ha en liten ökning av nuvarande minimum tappningen, vilket vi från Sportfiskarna också tycker är ett klokt påpekande.
- Sportfiskarna stödjer ett särskilt forskningsprogram med syfte att ta fram mer kunskap om Bergnäsöringens biologi.
- Vi kan också konstatera att Bergnäsöringens är viktig som avelsfisk för andra älvar. Bergnäsöringen har en egenskap som gör att den klarar en fiskodling bra vilket inte alla öringsstammar gör.

Miljömålet – Levande Sjöar och Vattendrag
Vi har i Sverige 16 st olika miljömål som våra folkvalda i riksdagen har beslutat om. ”Levande sjöar och vattendrag” (Miljömål 8) innebär att sjöar och vattendrag skall vara ekologiskt hållbara, och deras variationsrika livsmiljöer skall bevaras. Naturlig produktionsförmåga, biologisk mångfald, kulturmiljövärden samt landskapets ekologiska och vattenhushållande funktion skall bevaras samtidigt som förutsättningar för friluftsliv värnas.

Några punkter från Miljömål 8 - ”Levande Sjöar och vattendrag”
- Fiskar och andra arter som lever i eller är direkt beroende av sjöar och vattendrag kan fortleva i livskraftiga bestånd.
- Gynnsam bevarandestatus upprätthålls för livsmiljöer för hotade, sällsynta eller hänsynskrävande arter samt för naturligt förekommande biotoper med bevarandevärden.
- Hotade arter har möjlighet att sprida sig till nya lokaler inom sina naturliga utbredningsområden så att långsiktigt livskraftiga populationer säkras.
- Biologisk mångfald återskapas och bevaras i sjöar och vattendrag.

EU:s Vattendirektiv
EU:s vattendirektiv gäller sedan några år som lag i Sverige. Vattendirektivet får inga försämringar av vattnets ekologiska status ske. Tvärt om måste varje medlemsstat presenteras åtgärdsstrategi i hur man skall successivt förbättra vattenkvaliteten före 2015.

Dokumentet “Water Framework Directive 2000/60/EC”
Med referens från sedan 5, fotnot 4:
For water dependent ecosystems, the WFD objectives is more ambitious than the 2010 target of halting biodiversity loss, because it introduces a "no deterioration obligation" which should apply since 2003 and requires restoration of degraded water ecosystems by 2015 as a rule.

Sammanfattning
Sportfiskarnas uppfattning är att Bergnäsöringen är en hotad öring som måste skyddas enligt det så väl vattendirektivet som det av riksdagen antagna miljömålet 8 – ”Levande Sjöar och vattendrag”. Sportfiskarna motsätter sig kraftbolagets yrkande om minskad minimum tappning och vi stödjer Fiskeriverkets yrkande om en ökning av minimum tappningen.¨

För Sportfiskarna


Robert Westin
Förbundsstyrelseledamot

Kommentarer

Erika sa…
Hur ser det ut för bergnäsöringen idag 2015?

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge