Miljöintressena vann - inget nytt kraftverk i Oreälven

Miljööverdomstolen säger nej till Fortums ansökan om att bygga vattenkraftverk och en ny damm vid Stackmora i Oreälven.
- Verkligheten, rättvisan och lagen vann mot Fortums vassa armbågar, konstaterar Stefan Nyström, Generalsekreterare för Sveriges Sportfiske och Fiskevårdsförbund.

Miljööverdomstolens beslut sätter punkt på en fem år lång kamp. Området har klassats som riksintresse för både naturvård och friluftsliv. Älven har ett skyddsvärt, starkt och väldokumenterat harrbestånd och i slutänden vägde miljö- och fiskeintressena tyngre än en marginell energinytta.

- Oreälven är skyddad i lag och domen är principiellt viktig. Domen visar att lagen gäller för alla, även för ett stort och rikt kraftbolag som Fortum, säger Stefan Nyström.

Nuvarande Stackmoradamm uppfördes utan tillstånd runt år 1860. Fortum har i domstolen försökt upphäva Oreälvens skydd enligt Miljöbalken och lagligförklara den svartbyggda dammen. Fortums avsikt har varit att sedan uppföra en ny damm och därefter riva den befintliga dammen. Miljööverdomstolen gick dock helt på Miljödomstolens linje och avslog Fortums överklagan. Därmed står Miljödomstolens nej till utbyggnad fast och Fortum döms att betala motparternas rättegångskostnader.

Att Miljööverdomstolen sa nej till Fortums ansökan menar Stefan Nyström bör påverka Fortums agerande i andra liknande fall.

- Fortum bör ta sig en rejäl funderare på hur man agerar i fall som Ljusnan, Svågan med flera, avslutar Stefan Nyström.

För information och intervjumöjligheter Stefan Nyström, Generalsekreterare Sportfiskarna, 070-844 88 75

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge