Testat: Nytt havsfiske combo Daiwa Saltist LD30 och Daiwa Super Kenzaki, braid special 20-30lb

(Daiwa Saltist LD30 & Daiwa Super Kenzaki braid special, 20-30 lb.)

Ni har jag havsfiskat 10 dagar med mitt nya havsfiskeset i Nordnorge. Rullen är en Daiwa Saltist LD30 och havsfiskespöet är ett Daiwa Super Kenzaki, braid special 20-30lb.


(Havsfiskespö: Daiwa Super Kenzaki, Braid special, 20-30lb.)
Spöt Daiwa Super Kenzaki - Braid Special
Jag är riktigt positivt överraskad. Spöt väger lite och är bra balanserat. Även fast klingan är lätt så finns det bra med ryggrad i spöt. När jag drillade en stor hälleflundra så la jag rejält med press på den urstarka plattfisken. Sista delen av spö svarade riktigt bra mot detta, jag kände mig aldrig orolig över att det skulle knäckas.

Ringarna är gjort av slitstarka och reptåliga metallen Zirconium. Det tvådelade spöt är 7.6 tum långt vilket är en bra längd för havsfiske.

Modellen "braid speciel" är anpassat för spunnen lina vilket märks. Känslan är att spötoppen är lite mjukare än spön som är gjorda för nylonlina, detta är prefekt när man fiskar hälleflundra. Hälleflundran är en känslig fisk och kan spotta snabbt, den mjuka spötoppen gör att hälleflundran in känner tyngden från spöt. När du sedan gör mothugget så svara spöt på en gång och fisken krokas snabbt.

Men det som jag gillar mest är nog handtaget framför rullfästet. Det är format som en 3-kant. Detta gör att man får ett väldig bra grepp när man drillar fisken, jiggar eller pilkar. Spön med runa handtag wobblar när man spinnfiskar, detta elimineras på Daiwa Super Kenzaki.

Rekommenderat pris är 1 599 SEK vilket gör detta spö till ett väldigt bra alternativ, det är riktigt prisvärt havsfiskespö.

(Havsfiskerulle: Daiwa Saltist LD30, 2-speed.)
Rullen Daiwa Saltis LD 30, 2 speed
Havsfiskerullen är gjort i en svarvad aluminium kropp. Daiwa Saltist LD30 är utrustad med 6 st rostfria kullager (CRBB). Denna typ av kullager håller små partiklar borta vilket gör att dom håller ca 12 gånger längre än traditionella kullager. Spolen är också gjord av aluminium. Detta gör att havsfiskerullen väger lite, 435 gram.

Rullen är tvåväxlad vilket är riktigt skönt. När högväxel är på så vevar man in i 6.3:1 och i lågväxel så vevar man in i 3.1:1.

Även fast rullen ser relativt liten ut så är linspolen djup, detta är signifikativt för Daiwarullar. Jag har fiskat med 0.33 spunnen lina och fick på ca 430 meter lina.

Spakbromsen (Level Drag - LD) har en max bromsstyrka på 10 kg. Personligen så föredrar jag rullar med Level Drag efter som att det gör att man får bättre kontroll när man drillar fisken. Bromsen får jämnt och fint.

Daiwa har även utrustat denna rulle med deras egna patenterade UTD (Ultimate Tournament Drag) system. Detta bromssystem har många fördelar. Det praktiska bromstrycket ökar väsentligt. Bromsbrickorna som är gjorda i kol är 30 gånger mera hållbara än dom tidigare. Bromstrycket är mera centraliserat vilket innebär att bromstrycket mot spolaxeln minskar och rullen håller längre och mot stora fiskar, risken för att spolaxel skall krökas har i princip eliminerats.

Rekommenderat pris är 4 999 SEK.


(Liten hälleflundra tagen med detta havsfiskeset i Saltströmmen, september 2013.)

Sammanfattning
Summa summarum är jag nöjd med detta havsfiskeset. Super Kenzaki spöt är riktigt skönt att fiska med och den tvåväxlade rullen Daiwa Saltist LD30 har fina mjuka bromsar som tål stor fisk. Detta är ett fint lättvikscombo som innebär att man orkar jigga hela dagar utan att det känns tungt.


Mvh Robert Westin

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge