Wise use - för alla som nyttjar resursen fisk?!

Med vad förknippar vi yrkesfisket?! Termer som "Överfiske" och "Utfiskning" används flitigt. Förhoppningsvis så kan denna värklighet förändras långsiktigt.

2-6 juni 2008 medverkade 51 medlemsländer i FN:s kommitté "Livsmedels- och jordbruksorganisation", den förkortas FAO.

Medlemmarna enades om ett antal riktlinjer som ska främja en hållbar internationell handel med fisk och fiskeprodukter. Detta innebär också att ett hållbart fiske skall beaktas.

Riktlinjerna, som tyvärr endast är frivilliga, skall se till att "internationell handel med fisk och fiskeprodukter inte kompromissar med en hållbar utveckling för fiske samt ett ansvarsfullt utnyttjande av levande vattenresurser".

Självklart är det bra att dom börjar lyssna på det forskarna påpekat under en lång tid, dvs att det fiskas för hårt. Se bara den svenska torken som ett exempel eller varför inte komma ihåg hur det var med laxen är uppe för bara några år sedan?!

Idag är den vilda havsöringen i våra Norrländska älvar som borde rödlistas.

Här är några av punkterna som dom kom överens om:
- På lång sikt bevara resurser från havet och utnyttja dem på ett hållbart sätt, vilket är nödvändigt för ett hållbar fiske.
- Utveckla metoder för att mäta hållbarhet i fisket ur ett biologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv.
- Etablera fångstdokumentation och certifieringssystem för att kunna följa fisken från fångstplatsen eller där fiskeprodukten behandlats till dess slutdestination.

Det intressant är att med dessa punkter så kan dom inte längre bortse från oss sportfiskare. Bara här i Sverige genererar vi ca 4000 årsarbetstillfällen (omräknat). Det kan också leda till en minskad försäljning av ?svartfisk? i fryscharken hos våra matvaruaffärer.

Jag anser dock att en viktig punk innan man bestämmer sig för vad ett hållbart fiske är, är att vi måste fastställa minimum antalet fiskar av en art som skall leka innan vi börjar fiska, detta kallas för biomassa. Detta är viktigt för att annars så får arten inte en chans att reproducera sig innan den fiskas upp.

Här har vi sportfiskare en viktig roll också och måste ta ett ansvar, behåll endast den fisk som du vet med 100% att du skall äta själv.

Jag gillar ett uttryck som Gunnar Westrin har myntat, och det är "Wise use". Wise use handlar bla just om detta.

Kan detta vara på gång in i yrkesfiskets värld också?! Jag hoppas så.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge