Saltströmmen 9-14 Juni 2008 (Guidning)

Samtidigt som jag lämnade av Wim och Johan från Holland på Kallax Flygplats i Luleå så hämtade jag upp Rein och Joakim från södra Sverige. Joakim hade fått en havsfiskeresa som födelsedags present från sin familj, destinationen vart den 5 stjärniga fiskekampen Arctic Sea Sport i Saltströmmen.

Världens starkaste malström gör så att fisket bli riktigt bra. Förutom att den kan skapa virvlar som är 15 meter i diameter (endast under bron) så drar den med sig en massa mat till småsejen och sillen och som åker snålskjuts in i fjorden.

I Saltströmmen finns också ett stationärt bestånd av sill. Allt detta tillsammans gör att fjordfisket blir riktigt bra.

Första dagen havde vi ett ganska dåligt fiske, vi fick söka torsken och sejen en hel del. Men de resterande dagarna då jag hade kommit på vart dom befann sig så var det helt underbart.

Ett vansinnigt bra fiske med endast 6st småsej och små torskar, övrig fisk låg från 2 kg upp till 8,7 kg som den största vägde. Vi vet inte hur många fiskar vi fick, min gissning är minst 400-500st totalt på 3st som fiskade. De två sista dagarna så drog vi fisk hela tiden, helt sjuk bra.

Jag blir alltid lika förvånad och tänker att detta kommer jag aldrig få uppleva igen, så har det varit de senaste gångerna vi farit till Saltströmmen och guidat, så var det denna gång också.

Sista dagen vid kl 15:00 var vi helt matt efter allt drillande och pumpande så vi bytte till att trolla efter havsöring. Medan vi fiskade efter tork och sej så såg vi havsöring om var och jagade sill i ytan.
Bort med pilkarna och på med Rappala Magnus wobblers. Efter 5 minuters trolling så hade vi den första havsöringen vid båten, en fin bit på 1,6 kg. 15 minuter efter det kom det upp en till: 1,7 kg. Båda fiskarna var otroligt fina och i god kondition. Det är inte svårt att förstå varför norrmännen fokuserar på havsöringen och lämnar torsken och sejen i fred då dom skall sportfiska.

Nu var klockan 15:50 och vi åkte tillbaka till campen Arctic Sea Sport för att äta middag.

Efter middagen åkte vi tillbaka till samma hot spot som innan för att försöka få mera kontakt med havsöringen. Det vart en till vacker havsöring som vägde 2,5 kg. Förutom detta så tappade vi och 6st.
Jag vet att camp rekordet är 13 kg på havsöring. Jag vet också att norrmännen släpper tillbaka alla havsöringar under 3 kg, dom är för små helt enkelt!

Nämnde jag att under denna dag så drogs det ett nytt camprekord på Hälleflundra?! 110 kg fördelat på 213 cm!

En liten sak till, dagen innan vi kom så landades det en torsk på 20,5 kg och en sej på 19,2 kg.

Detta är ett ställe man skall åka till om man vill slå sitt personrekord på: Havsöring, Torsk, Sej, Havskatt och Hälleflundra! Jag bedömer chanserna som mycket goda. Sillen är orsaken till detta.

Förutom detta så märktes det verkligen att Arctic Sea Sport är en 5-stjärnig fiskecamp. Bra stugor, fantastiska båtar och en service som är klanderfri.

Vad man dock skall tänka på att Saltströmmen kan vara ett svårfiskat område. Det är välinvesterade pengar att hyra en fiskeguide som kan området när man skall dit, åtminstånde första gången. Då får du lära sig hur du skall fiska, men framför allt vart och när du skall fiska.

Arctic Sea Sport kan du boka via oss (Arctic Fishing) eller Nord Natur.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge