"Den där djävla sälen ..."


Säl- och skarvdebatten fortsätter i Sverige. Här kommer mina tankar kring detta.

Sälen har funnit i Sverige under många hunda år, kanske tusentals. Utifrån dagens fiskbeståndssituation är det självklart så att sälen och skarven påverkar. Jag vill dock påpekat att det finns massor av flera variabler som också måste räknas in, inkl vårt eget sportfiske.

Hårt yrkesfiske, vattenkraften, politisk okunskap och i vissa fall ovilja, miljöförstöringar (inkl utsläpp), nonchalans för fiskeregler, skog- och jordbruket, slappa regleringar för husbehovsfisket och även sportfisket är några av bovarna i dramat. Allt grundar sig i en ”roffa åt sig” mentalitet som endast vi (människan) besitter.

I vissa av fallen så förstår jag att det är som det är efter som att dom inte visste bättre på den tiden då industrialismen tog fart i Sverige. Men idag finns det inga ursäkter.

Vi kan nog alla hålla med om att i början på 1900 talet så hade vi ett enormt fiskbestånd av torsk, lax och havsöring mm. Då fanns det mer än 200 000 olika sälindivider i Sverige och dom påverkade inte våra fiskbestånd nämnvärt.

Jag menar alltså att det INTE är sälen och skarvens fel till dagens situation.

I Norge finns det många gånger mera av säl, skarv, valar och andra marina predatorer än vad i har i Sverige och där vet vi alla beståndsstatusen för de olika fiskarterna dvs många gånger bättre är här hemma. Då skall vi dessutom komma ihåg att yrkesfisket är mångfalt många gånger större än i Sverige.

För att vi skall få till detta så tror jag att det måste ske en stor förändring i vår totala förvaltning och att alla måste vara med på detta.

Alla kan redan idag hjälpa till. Ex fiska C’n’R i områden som inte tål uttag eller fiska inte alls. Gå med i din lokala fiskeklubb och hjälp till med vattenvård mm. Införa egna hårdare regler för fisket än dom som myndigheterna sätter. Sluta sälja svart för att finansiera ditt fiske. Bli medlem hos Sportfiskarna, WWF och Älvräddarna. Ta upp endast en fisk om dagen (dvs det du kommer att äta då) eller ingen alls om du redan har en i frysen, även om du fiskar i ett område med ett starkt bestånd.

Vi behöver inte vänta på att det skall komma beslut från myndigheterna. Vi kan själv välja att agera innan det är försent.

Men vad tycker jag då om tex jakt på säl och skarv? Jag anser att det är helt ok efter som att forskarna är eniga om att populationerna är inom biologiskt säkrade gränser. Det som skall styra ett uttag är fortfarande biologiska aspekter som är baserat på fakta/forskning och definitivt inte människans behov av tex att kunna fiska lax.

Allt är inte svart och vitt. Vi kan inte skylla allt på något inskilt. När vi tappat förståelsen för att vi lever i en helhet med naturen, då ligger vi riktigt risigt till.

Mvh Robert Westin

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge