Vattenkraftsplanerna mellan Sverige och Norge är dömt att misslyckas


Projekt Lappland kraftverk, som är ett samarbete mellan svenska Laponia center AB och det norska företaget Musken senter AS, har planer på att bygga ett vattenkraftverk. Tanken är att kraftverket tar vatten från fjällsjön Pieskehaure som skall ledas genom en 1.5 mil lång tunnel till Norge.

Älvräddarnas ordförande Christer Borg säger att detta är ett projekt som är dömt att misslyckas.

Norrbottens Landshövding Per-Ola Eriksson instämmer i det som Christer Borg säger: ”-Det finns inte en chans att det kan bli verklighet.”

En stor miljö konsekvens blir att vattenföringen från Stora Luleälven och Piteälven kommer att påverkas negativt vilket i sig också innebär att den biologiskar mångfalden, turismen och fritidsfisket blir lidande.

”- Ett välfungerade fiske är en viktig del av våran dragkraft. Fina vattendrag är en tillgång för turismen och fritidsfisket.” säger Norrbottens Landshövding till FiskeNyheter.se

Christer Nilsson tycker att detta är en meningslöst projekt. Han är professor i landskapsekologi vid Umeå universitet,

”- Jag har svårt att tänka mig att svenska remissinstanser skulle gå med på att svenskt vatten överleds till Norge och att norska kraftbolag tar hem vinsterna och vi får stå för förlusterna”, säger han till Radio Norrbotten.

Mvh Robert Westin


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge