Larm om virus i tigerräkor


Foto: Fiskejournalen

Tigerräkor har tidigare hamnat i fokus för att räkodlingarna innebär stora miljöproblem. Nu kommer också larm om att tigerräkorna kan sprida virus till svenska vatten.

Viruset hotar att slå ut våra svenska skaldjur. Tigerräkor, eller jätteräkor som de också kallas, blir allt svårare att hitta i mataffärerna, sedan det avslöjats att de orsakar gigantiska ekologiska och ekonomiska problem för både människor och natur kring odlingarna där de produceras. Fiskejournalen rapporterar att tigerräkorna även kan orsaka en katastrof här hemma i Sverige.

- En stor del av räkorna bär på ett virus som kan angripa våra svenska skaldjur. Om vi inte snarast får ett importförbud så är risken uppenbar att en räka hamnar i vattnet. Någon använder en räka som agn, någon annan slänger skal i sjön eller i havet. Då kan smittan vara ett faktum, skriver Fiskejournalen.

Viruset går under namnet WSSV (White Spot Syndrome Virus). Sjukdomen upptäcktes första gången 1992 i räkodlingar i östra Kina. Därifrån har smittan sedan tagit sig till Nord-, Syd-, och Centralamerika. Viruset anses nu vara spritt över hela Asien, undantaget Australien som har förbjudit import av levande kräftdjur och okokta räkor.

Anders Hellström, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, berättar för Fiskejournalen att många av de räkor som finns i våra frysdiskar är smittade. Det är de okokta, råa som är farliga:

- Forskningen visar att viruset angriper samtliga skaldjur som är intressanta för oss människor, i både sött och salt vatten: hummer, krabbor, räkor, havskräftor, flod- och signalkräftor. Kanske även alla andra, mindre, kräftdjur – alltså födan till fåglar, fiskar och andra djur, säger Hellström.

I väntan på att myndigheterna agerar uppmanar Martin Falklind från Fiskejournalen i ett brev till redaktionen oss konsumenter att undvika jätteräkorna.


- Eftersom ingen vet vad viruset kan ställa till med i vår svenska natur så är givetvis det bästa att se till att det aldrig hamnar där. Risken är annars att det, precis som i fallet med kräftpesten, blir ett importförbud när det redan är för sent.

- Och du som har tigerräkor i frys eller kyl – se till att varken räkskal eller räkkött hamnar i vattnet! Och köp inga fler!

Källa: Sportfiskarna

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge