Sportfiskarna värnar de sista strömmande vattendragen

Trots att 80 % av kapaciteten i svenska vattendrag redan är utbyggd för vattenkraft hotas många av de kvarvarande strömmarna av utbyggnad. Det beror på att vattenkraftsbolagen kan göra stora pengar på utbyggnaden tack vare höga elpriser och subventioner i form av elcertifikatsystemet.

Elcertifikatsystemet är till för att främja förnybar elproduktion och genom elcertifikatsavgifter på allas våra elräkningar tvingas vi bidra till utbyggnaden av de sista vattendragen. Energitillförseln från den vattenkraft som finns kvar att bygga ut är minimal medan skadorna på miljön är mycket stora. När ett vattendrag byggs ut slås många arter ut, fisken och andra arters vandringsvägar stängs och fisket försämras.

Att ge statligt stöd till ytterligare strömvattenexploatering går rakt emot riksdagens miljöpolitik. För att uppnå de av riksdagen uppsatta miljömålen satsar staten pengar på att riva ut vandringshinder och dammar i vattendrag. Med ena handen subventioneras vattenkraften som ger stora skador på vattenmiljöer, och med andra handen delas pengar ut till vatten- och fiskevård, hur vettigt är det?

I den pågående klimatdebatten är det vanligt att vattenkraften framstår som miljövänlig och ”grön” vilket är helt fel. Vattenkraften ger stora skador på vattendragen och livet däri.

Utbyggnaden av vattenkraften hejdar en positiv utveckling av sportfiske och fisketurism utan att samhället får tillbaka annat än förstörda vattenmiljöer och några ynka megawattimmar el. Ett utbyggt vattendrag innebär att attraktionskraften som många glesbygdskommuner har haft är borta, kanske för all framtid.

Skriv på för Sportfiskarnas namninsamling mot subventioner till vattenkraften!

Kommentarer

Anonym sa…
Nice sida!
Lägger upp länk på min fiskeblogg (Den kommer väl igång ordentligt någon gång;))
Ha det gott!

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge