Jämtkraft trasslar in sig

För två veckor sedan avslöjade Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind att Jämtkrafts reklamfilm ”Ursprungsmärkt el på riktigt” är en bluff. I den motfilm som han lagt upp på Youtube framgår det att Jämtkrafts reklamfilm visar helt andra platser än de som nämns i reklamen. Nu trasslar kraftbolaget in sig i ännu fler lögner när de försöker försvara sin kritiserade reklamfilm.

Efter att Fiskejournalen publicerat filmen om Jämtkrafts reklambluff har journalisten Maria Lindholm på Östersundsposten granskat hur Jämtkraft handskas med sanningen. I en artikel i ÖP konstaterar hon att Jämtkraft lockar sina kunder att betala extra för el de ändå skulle ha fått, samt att Jämtkraft använt falska argument om fördelarna med att välja deras ursprungsmärkta el.

Det framkommer även att Jämtkraft ljugit om inspelningsplatsen för Martin Falklind.
Jämtkrafts informationschef Håkan Roos levererar den här något uppseendeväckande förklaringen till lögnen:

- Personalen på Jämtkraft trodde att det var Reklamombudsmannen som ringde och frågade.

Inspelad i Vålån
Fiskejournalen kan även avslöja att Jämtkraft undanhåller ytterligare information. På sin sajt har Jämtkraft lagt ut informationen att filmen är inspelad ”vid Granboforsens vattenkraftverk och vid Ristafallet, båda belägna i Indalsälven där även flertalet av våra vattenkraftverk finns.”

Tittare har nu hört av sig och tipsat om att några sekvenser i reklamfilmen är från ett helt annat vattensystem - Vålån, i Vålådalen. Fiskejournalen skickade en fotograf dit och hans bilder konfirmerar att så är fallet.

Vålån är ett av de mest opåverkade och skyddsvärda vattendragen i Jämtland. Här finns inga kraftverk. Vattnet kommer från det stora fjällområde som ligger inom Vålådalens naturreservat. Denna plats har alltså ingenting att göra med de vattendrag där Jämtkraft har sina kraftverk. Det är med andra ord ännu mer vilseledande än att visa upp det vattenkraftsfria Ristafallet – och alltså ännu en klar lögn.

Bilder på Jämtkrafts hemliga inspelningsplats i Vålån:
http://www.sportfiskeforum.se/pressbilder/valan1.JPG
http://www.sportfiskeforum.se/pressbilder/valan2.JPG
http://www.sportfiskeforum.se/pressbilder/valan3.JPG
http://www.sportfiskeforum.se/pressbilder/valan4.JPG

Jämtkrafts reklamfilm samt Falklinds ”motfilm”:
http://www.youtube.com/watch?v=XSIqb18Lwng

Länkar till Östersundsposten:
http://op.se/ostersund/1.1583749
http://op.se/ostersund/1.1583750
http://op.se/ostersund/1.1583747
http://op.se/ettan/lokalt/1.1565606

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge