Isfiska lax & havsöring i Luleälv

Fisket i Luleälv är numera rikskänt. År 2000, 2002, 2004 & 2007 fångades Sveriges största laxar på spö. De ”heta” områdena i älven, som ofta endast nås med båt, blir tillgängliga under vintern då isarna bär.

Luleälv startar högt upp i Sverige nära den norska gränsen. Då den runnit färdigt mynnar älven ut i Bottenviken vid Luleå, 440 km senare. Isfisket har ökat i intresse de senaste åren och även i Luleälv har vi utvecklat bra tekniker för att fånga lax och öring på is-spön under vintern.

Fisket ligger tillgängligt utanför Boden, där erbjuds vi ett av de bästa fiskevatten i Sverige för isfiske efter lax och öring. Även stora och fina sikar fångas under vintern på pimpelspö.

Isfisket
Att isfiska efter lax och öring är populärt, roligt och utmanande. Möjligheten att få kämpa med dessa fiskar är goda i Luleälv. Spöna som vi använder är av typen Normark Red Pilker isfiske spö. Precis som vid spinnfisket så använder vi multirulle med spunnen lina. Betet är drag, jiggar eller krok med mask som väger mellan 4-13 gram beroende på hur mycket det strömmar i älven. Hålet skall borras snett med strömriktningen så att fiskelina inte nöts av när det är dags att drilla. När du släpper ner betet u hålet så släpp ut först 10-15 meter fiskeline. Var femte minut släpper man sedan ut 3-5 meter för att fiska av en längre sträcka.

En av utmaningarna är att hitta fisken. Fiska inte längre är 20 minuter på samma plats om du inte får fisk. Borra ett nytt hål bara ca 5 meter från det förra. När du känner första hugget, då vet du att du är rätt. Jag fiskar av ett område under 2-3 timmar innan vi går vidare till nästa fiskeområde.

Boka isfiskeresan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge