Torneälvslaxen

Snart börjar förhandlingarna mellan Sverige och Finland gällande den nya fiskestadgan för Torneälv. Håkan Larsson som utrett frågan åt Jordbruksdepartimentet har inte haft en lätt uppgift med tanke på hur många olika intressenter det finns kring laxen som resurs.

Men hur det än är så tror jag att det är den biologista och ekologiska vinkelt som måste beaktas. Jordbruksdepartimentet säger att det skall vara en rimlig baland mellan yrkesfisket och sportfisket. Självklart tycker jag det också.

Men var ligger rimligheten?! Yrkesfiske tog upp 60 000 Torneälvslaxar och sportfisket tog upp ca 1000 laxar som "tillhör" Torneälv. Med ekologin och den rimliga balansen i baktanken så förundras jag i alla fall över hur vi skall lösa detta som det ser ut nu. Men självklat finns det bra lösningar om vi ser ur fiskens och ur det samhällsekonomiska bästa.

En lax som fångas genom sportfiske genererar 1000-3500 kr per kilo. Det finns många avhandlingar som stärker detta. En yrkesfiskad lax från Torneälv ger 9-30 kr per kil.

Men som Håkan Larsson själv skriver i ett pressmeddelande:
"-Samtidigt är det viktigt att konstatera att frågan om laxens framtid är mycket större än de åtgärder som kan vidtas inom Torneälvens fiskeområde. För att långsiktigt stärka vildlaxstammen så att fler laxar får möjlighet att komma hem för att leka i älven krävs insatser som omfattar hela Östersjön" avslutar Håkan Larsson.

Jag håller helt med i det resonemanget, men som laxen beskattas idag av fisket i älven och i mynningsområdet så känns det inte som en "rimlig balans". Dock är det så att jag tycker att Håkan har gjort ett mycket bra utredningsjobb.

Själv sitter jag med i referensgruppen som skall hjälpa förhandlarna vid förhandlingarna med Finland. Min roll är att jag skall bevaka sportfiskets intressen. Jag hoppas också att vi finner en "rimlig balans" tillsammans med Finland, där laxens och havsöringens vandringsväg beaktas.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Detta gäller för krabb- & hummerfisket i Norge

Höstfisket 2017, Saltströmmen och Lule älv

Regler för fritidsbåtar/hyrbåtar i Norge